Kalle Zackari Wahlström: Børnene bevæger sig så lidt, at det bliver farligt

Kalle Zackari Wahlström er tilbage i tv-boksen, lige som før, det er sundheds-og fitness i fokus. Men denne gang, de børn og unge, den ledende rolle. I det nuværende program Gympaläraren returnerer Kalle Zackari Wahlström til sit gamle gymnasium med det formål at få børnene til at bevæge sig mere.

En udfordring, der er langt større end først antaget:

– Jeg troede, at jeg ville tage med mig til skolen, og så vil alt løse sig selv. Men børn er ikke lige så modtagelige. De har ikke så meget angst, at de ikke er praktiserende endnu. Så børn har brug for andre løsninger, " siger Kalle Zackari Wahlström til SVT.

Virkningerne af en stillesiddende barndommen kan være meget negativ, allerede i ungdomsårene, kan man se en øget risiko for både knogleskørhed og diabetes, siger Daniel Berglind, barnhälsoforskare på Karolinska Instituttet i Solna, der er involveret i aftenens program.

– Vi har haft rörelsemätningar af 1.000 fire-årige i hele Sverige. Hvor kan vi se, at kun 30 procent af den fire-årige er på farten nok. Det vil sige, har en kraftig aktivitet 60 minutter om dagen, " siger han i funktion.

Dårligere fysisk sundhed, som også synes at have en sammenhæng med psykisk velbefindende.

– Forskning viser, at vores børn får for lidt, og det synes at føre til, at de føler, der er værre. Fysisk, men også indeni, " siger Donald til SVT.

Blandt landets 15-årige piger er andelen med psykiske problemer steget. Dysfori, søvnløshed, og somatiske klager, som hovedpine og ondt i maven er det højeste siden midten af 80’erne.

Svenske børn har næsten den mindste skolgympa i Europa, 56 timer sport per akademisk år er den laveste i de Nordiske lande. Lande der topper listen har over 100 timer. Hertil kommer, at de pjækker fra pe i skolen, viser en undersøgelse fra 2010 viste, at 20 procent af de studerende på ungdomsuddannelser, valgte ikke at deltage i den type undervisning. Det er dermed de få elever, der opnår WHO ‘ s anbefaling af en times fysisk aktivitet per dag.

Ifølge det svenske parlament er hver fem børn i den yngre børn i skolealderen nu er overvægtige. Problemet er mest udbredt blandt familier med lav uddannelse og indkomst.

Se Kalle Zackari Wahlström i Gympaläraren på tv, tirsdage kl 20.00 i SVT1 og SVT Play.

Kilder: svt.se

FOTO: Janne Kristensen

Skriv et svar