Liste: kosttilskud negative ulemper

Hjertesygdomme, nedsat syn, og øget risiko for kræft. Eksempler på tillskottens sundhedsskadelige virkninger, er så skræmmende som uønskede.

Tillskotten har inte alltid önskad effekt. Här är bieffekter värda att lägga på minnet!

Tilføjelser ikke altid har den ønskede effekt. Her er de bivirkninger, der er værd at huske!

Tage nogle ekstra vitaminer og mineraler i pilleform? Det er ikke altid den formodede sundhedsmæssige effekter til at give den fuld mark-up. I de fleste giver en all-round kost os de næringsstoffer vi har brug for.

Men der kan være enkelte tilfælde, hvor tilskud er berettiget. For eksempel, i tilfælde af sygdom, medicin eller graviditet.

Men vidste du, at der er omvendt situationer, hvor et supplement, der blot kan forårsage uønskede sundhedsmæssige effekter? Her er en lille advarsel liste:

Beta-caroten

Denne antioxidant er naturligt findes i gulerødder, søde kartofler og peberfrugter. I kroppen omdannes beta-caroten til vitamin A, som er nødvendigt for et godt syn og et velfungerende immunsystem.

Men for rygere er kosttilskud er ikke at anbefale. Ifølge en undersøgelse fra 2004 viste, at risikoen for lungekræft er øget blandt rygere, der tog tilskud af beta-caroten.

Calcium

Kvinder over 70 år samt til mennesker med risiko for nyresten bør undgå calcium kosttilskud. En undersøgelse fra 2010 viste en sammenhæng mellem hjertesygdomme og tilskud af calcium blandt kvinder, der havde passeret overgangsalderen.

A – og E-vitamin

For store doser af antioxidant, vitamin A og E i pille form, kan risikoen for kræft og hjerte-karsygdomme. Det viser ensammanslagning af de 67 undersøgelser på området.

For meget A-vitamin kan også øge risikoen for osteoporose.

C-Vitamin

I förkylningstider vi gerne tage lidt ekstra C-vitamin, men faktum er, at de forskere, der er delt, når det kommer til dens påståede positive virkninger på den løbende næse er. En svensk undersøgelse viser, at en daglig dosis på 500 mg øger risikoen for grå stær.

Zink

Zink er ofte inkluderet i hår – og hudpleje produkter. Men forskning viser, at doser på 100 mg i lang tid øger risikoen for prostatakræft.

Jerntilskud

En stor amerikansk undersøgelse, som blev præsenteret tidligere i år udløste stor debat. Der opstod nemlig, at kvinder, der tog jerntilskud havde en kortere levetid end de deltagere, der ikke forbruge nogen kosttilskud overhovedet.

Undersøgelsen præsenteres ingen forklaring på, hvad forholdet kunne være på grund af, for eksempel, kan det ikke udelukkes, at kvinder for kosttilskud på grund af en eksisterende sygdom.

Antioxidanter

Du behøver ikke få de samme resultater, når du spiser kosttilskud med antioxidanter, når du spiser frugt eller grøntsager, som de forekommer naturligt i. Det blive rapporteret, Nfa tidligere på efteråret, efter at en del af flere undersøgelser i emnet.

Kilder: Nfa, health.com, DN

Nu er det vinter mørket her, kan du tage kosttilskud?

  • Ja, både vitaminer og mineraler – men hvad jeg spiser, hele året rundt!
  • Ja, især den d-vitamin på denne tid af året
  • Nej, men jeg forsøger at maksimere indtag via den almindelige kost
  • Nej, jeg er ligeglad, på alle

Se resultaterne

Loading ... Loading …

AF: Jennie Sandberg BILLEDE: Thinkstock

Skriv et svar