Livscoachen: Så her, du bedst undskylde

Pudla uden at have halen mellem benene! Karin Isberg, life coach på MåBra, forklarer, hvordan en ægte undskyldning skal leveres.

Spørgsmål:

Da jeg gik i skole drillede jeg ofte en klassekammerat. Det var ikke pæne ting jeg sagde og nu som voksen er jeg flov over, at jeg fandt mig selv opfører sig så nastily. Jeg føler, at jeg ønsker at kontakte hende og undskylder, men på samme tid, jeg ved ikke, om det er de rigtige ting, enten. Faktisk, jeg gør det for min skyld, at jeg ønsker at vise hende, at jeg er en god person nu, og at jeg forstår, at jeg opførte mig dårligt. Men hvordan vil hun reagere? Måske bliver det bare mærkeligt? Hun kan bare tænke, at jeg synes, det er synd for hende? Så kan hun føle sig krænket igen. Hvad skal jeg gøre?

Mille

Svar:

Først og fremmest vil jeg sige, at den er stor og ydmyg af dig at… >> læs hele indlægget her

Karin Land tilgive mig-tips

At undskylde, og virkelig mener det, er en gave vi kan give til et andet menneske. Med andre ord, Vi giver til at give. Hvis vi holder op en gave til en, og siger: "Du får det, men kun hvis du giver mig en gave tilbage" – så der ikke er nogen gave. Hvornår er det manipulation eller byttehandel. Og det fungerer på samme måde med undskyldninger: Hvis du ønsker at give en reel undskyldning, du har brug for at give uden at forvente noget til gengæld. Du gør det for at vise venlighed, for ikke at få oprejsning. Hvordan det er modtaget, vi ikke har magt over, er den eneste ting, vi kan tage ansvar for, er os selv.

1. Check out placering. Fortælle dig, at du ønsker at undskylde og bede, hvis det er okay. Det er muligt, at offeret ikke er klar til at modtage den undskyldning, og så er du acceptere det. Hvis du bliver vred over et nej, er det et tegn på, at du selv er ikke rigtig klar til at undskylde. Du kan i de fleste tilfælde søger at afhjælpe din egen dårlig samvittighed?

2. Må ikke sidde fast i undskyldninger. Fortæl dem, at du er ked af, at du har opført sig på en måde, der har været sårende. Ikke træder ind i forklaringer om, hvorfor du gjorde, hvad du gjorde. Husk, at den undskyldning er ikke om dig. Modtageren ønsker at føle din empati, ikke høre dine bortforklaringer. Det er tilstrækkeligt at sige, "jeg er ked af, hvad jeg gjorde for ondt. Det var ikke min mening, jeg forstod ikke bedre da."

3. Vis ydmyghed. Spørg, hvis offeret har noget, som hun eller han ønsker at sige til dig. Hvis dette er tilfældet, er du klar til at lytte. Prøv at forstå, hvordan det føles at være den anden. Måske kan du selv sige: "jeg forstår hvordan du føler. Hvis jeg havde været dig, jeg ville have følt det samme."

AF: Anna Sundesten

Skriv et svar